Thuisgevoel

Een echt thuisgevoel


In Residentie Jacobsmarkt draait het om een echt thuisgevoel. Een thuisgevoel in combinatie met veiligheid, zorg en sociale contacten. We laten u graag kennismaken met enkele bewoners die dit thuisgevoel dagelijks ervaren.

Maak kennis met bewoners Jef & Tinne.

Jef werkte vroeger voor het ministerie van financiën en Tine was onderwijzeres. Hun vorige appartement werd doorheen de jaren steeds minder praktisch. Sinds januari wonen zij samen in hun nieuw appartement in Residentie Jacobsmarkt te Turnhout.

De overgang van hun oude, naar nieuwe appartement verliep zeer vlot. Het nieuwe appartement is volledig aangepast en vooral de mogelijkheid om beroep te doen op een woonassistent, overtuigde hen om de stap te zetten.

“Ook voor de kinderen is het noodoproepsysteem en de inwonende permanentie een hele geruststelling”, vertelt Tine.

Beide zijn van de partij bij de lessen beweging en valpreventie, ze drinken elke maandagochtend een koffie met de buren en Jef heeft nieuwe kaartvrienden gevonden onder de medebewoners van Residentie Jacobsmarkt. Op enkele dagen voelden ze zich al volledig thuis.


Maak kennis met bewoonster Mia.

Mia is geboren en getogen in Turnhout. Sinds goed 4 jaar woont ze in haar nieuwe appartement in residentie Jacobsmarkt. Toen ze besloot te verhuizen was er een belangrijke voorwaarde: haar poes ‘Molleke’ moest en zou meekomen. Gelukkig kon dit.“Mijn flat ligt op een toplocatie. Vanop mijn terras heb ik een schitterend zicht op het Kasteel van de Hertogen van Brabant”, vertelt Mia. Ze kan genieten van de rust en privacy op haar appartement. Al vindt ze het ook fijn dat ze best wel wat beweging ziet.Heel haar loopbaan was ze kleuterjuf. Logisch dat ze houdt van een gezellige drukte. Aan de vele activiteiten, van aangepaste fitness tot bingo, doet ze steevast mee. “Met het kienen – een ander woord voor bingo – heb ik al enkele prijzen gewonnen. Zo heb ik al eens een fles wijn gewonnen, een spel kaarten en ook eens 8 euro.” Ze doet ook tweemaal per week mee met de activiteiten in de fitness. De gediplomeerde woonassistent Thomas, voorheen personal trainer, geeft er wekelijks bewegingsleer. Om soepel te blijven. Maar ook valpreventie komt regelmatig aan bod.“Het nieuwe team doet dat zeer goed”, vertelt Mia. “Sinds het nieuwe team er is, is het ook gezelliger geworden. Het zijn fijne mensen die ook echt luisteren naar wat ik als bewoner belangrijk vind. En dat is veel waard. Aan alles wat ze organiseren doe ik graag mee.”

Voor extra ondersteuning doet Mia beroep op de Landelijke Thuiszorg. Die organisatie heeft ze zelf gekozen. Daar waar nodig ondersteunt een van de drie vaste woonassistenten van residentie Jacobsmarkt haar uiteraard ook.

In de gezellige bistro Calander kan je haar ook regelmatig vinden voor een praatje met medebewoners. Of om een heerlijke dagschotel te eten. “Al mag er wat mij betreft nog meer typisch Vlaamse kost geserveerd worden.” Het zaaltje van bistro Calander heeft ze ook al eens afgehuurd om haar verjaardag te vieren met vrienden en familie.

Mia trekt er wekelijks nog op uit. Daarvoor maakt ze gebruik van haar wagen (die in de ondergronds parkeergarage staat). Elke dinsdag gaat ze namelijk eten in het begijnhof.

Op de vraag ‘hoe is het om te wonen in Jacobsmarkt?’ antwoordde Mia: “het is hier goed, ik woon hier graag”. Het geen uiteraard fijn om horen is. Want daarvoor doen we het.


Maak kennis met bewoner Jos.

Sinds anderhalf jaar woont Jos – geboren en getogen in Turnhout – samen met zijn vrouw in hun nieuwe appartement. “Ik heb eerst verschillende andere centra bezocht. Maar een woonzorgcentrum is nog niets voor mij. Daarom dat wij gekozen hebben voor Jacobsmarkt. Ik ben hier graag”, vertelt Jos ons. Ook voor Jos en zijn vrouw was het belangrijk dat hun hondje mocht meekomen.

Heel zijn leven was Jos werkzaam in de drukkerijwereld. Eerst bij het gekende bedrijf Brepols, waar hij tekenaar was – zo ontwierp hij o.a. behangpapier – en in de afdeling boekbinderij heeft gewerkt. Later werkte hij bij Boelen in Antwerpen. Zijn loopbaan heeft hij afgesloten bij Carta Mundi.

Na zijn loopbaan werkte hij nog 20 jaar enthousiast mee aan Theater Anders, een theater voor jongeren met een psychische beperking. “Want stilzitten is niets voor mij.”

Al moet hij het nu rustiger aandoen. Van de kinesist die regelmatig langskomt in de residentie moet hij dagelijks oefenen met stappen.

De centrale locatie in het hart van de stad is wat hem betreft een absolute troef. “Dankzij de centrale locatie komen mijn kinderen regelmatig langs. Om te komen eten bijvoorbeeld. Mijn vrouw kookt zelf nog dagelijks. Maar ik trekt er ook graag op uit. Om te gaan pentanque spelen bijvoorbeeld. Dat is trouwens het enige wat mij betreft dat hier nog een ontbreekt, een pentanque piste.” (nvdr. Jacobsmarkt is op dit moment met de stad aan het bekijken of de aanleg van dergelijke piste mogelijk is.)

De centrale locatie is ook voor de dagdagelijkse zaken handig. “Het is ook gewoon handig om naar de bakker te kunnen gaan aan de overkant van de straat”, besluit Jos.

 

Wilt u zelf eens ervaren hoe het is om te wonen in residentie Jacobsmarkt?

Neem dan vrijblijvend contact op via telefoon op 014 44 79 00. Het team maakt graag tijd voor u vrij voor een persoonlijke rondleiding.

Of spring gerust eens binnen voor een heerlijke verwenkoffie in bistro Calander.

Tot binnenkort!


Partners

Residentie Jacobsmarkt

Contacteer ons

  • Residentie Jacobsmarkt
  • Warandestraat 5
  • 2300 Turnhout
  • Tel.: +32 (0) 14 44 79 00


© 2017 Residentie Jacobsmarkt - Supported by Pandafish